dogodki  
  hitre povezave  
  vizitka
  govorilne ure
  urniki
  šolski zvonec
  publikacija - LDN šole
  dokumenti
  spletne povezave  
  Spletna učilnica Moodle
Twitter @OsNaklo
  šolsko glasilo Kapljice
Zgodovina - 2. svet. vojna
Ministrstvo za šolstvo
Občina Naklo
Državni izpitni center
  Učiteljska.net
  Zmaga - spletno učenje
  Spletni slovar PONS
  Zgodilo se je  
 
Kultura
 
  Mladi folklorniki v Banja Luki - 4. 7. 2019  
 

10. slovenski dan v Banja Luki

Folklorniki FS Podkuca, srednje starostne skupine, nekaj članov mladinske in odrasle skupine so se v petek, 21. 6. 2019, zjutraj odpeljali v Banja Luko. Banjaluka ali Banja Luka je z 250.000 prebivalci drugo največje mesto v Bosni in Hercegovini. Banjaluka je tudi prestolnica entitete Republike srbske in največje mesto Bosanske Krajine. Mesto leži na bregovih reke Vrbas.

Na povabilo Društva Slovencev Republike Srbske Triglav iz Banja Luke smo nastopili na njihovi prireditvi in praznovanju slovenskega državnega praznika. Letos je bil jubilejni deseti slovenski dan, ko se v Slatini zberejo Slovenci in njihovi potomci iz Banja Luke in okolice, kjer praznujejo ob slovenskem državnem prazniku.

V petek, smo si ogledali kulturne znamenitosti Banja Luke in zvečer ob 21.00 nastopili v središču mesta v prijetnem parku. V soboto, smo spoznali tudi naravne znamenitosti občine Laktaši in Slatine, kjer imajo izvire vroče vode. V Slatini  se je ob 16.00 začela osrednja prireditev. Naš 40 minutni program je bil večji del kulturnega programa.

Slovenski dan v Slatini je dočakal 10. obletnico. V Slatini je bilo 22. junija veselo in praznično. Posebnost njihove proslave je bil Bibliobus, vsi smo si ga lahko ogledali, med knjigami je velik odstotek tudi slovenskih knjig. Program je povezoval Dušan Tomažič iz Maribora, ki je društvu Triglav poklonil sadiko najstarejše vinske trte iz Maribora. Kulturni program smo otvorili folklorniki FS Podkuca, mlade pevke ljudskih pesmi in godca, Žan in Primož. Nastopili so tudi domači folklorniki otroške FS in mešani pevski zbor Davorin Jenko društva Triglav. Na tradicionalni slovenski veselici je igral slovenski ansambel Gašperja Kavškega. Harmonikarja Gašperja naši godci dobro poznajo iz folklornih seminarjev.

Slovencem in njihovim potomcem iz Banja Luke smo folklorniki iz Nakla prinesli več kot 60 knjig v slovenskem jeziku. Podarili smo jih jim z željo, da še naprej ohranjajo slovensko besedo.

Slike na https://myalbum.com/album/ZcbvwDCo9A8V

Kronika: https://www.youtube.com/watch?v=KYNRJSbvATM

 

Zapisala: mag. Špela Eržen

Fotografije: Ž. in B. Eržen

     
 
 
     
  Galerija slik  
 
 
 
     
   
 
OŠ Naklo
 
 
domov | šola | dogodki | pouk | učenci | starši | zaposleni | vrtec