dogodki  
  hitre povezave  
  vizitka
  govorilne ure
  urniki
  šolski zvonec
  publikacija - LDN šole
  dokumenti
  spletne povezave  
  Spletna učilnica Moodle
Twitter @OsNaklo
  šolsko glasilo Kapljice
Zgodovina - 2. svet. vojna
Ministrstvo za šolstvo
Občina Naklo
Državni izpitni center
  Učiteljska.net
  Zmaga - spletno učenje
  Spletni slovar PONS
  Zgodilo se je  
 
Kultura
 
  »Strunce in pihalke« orkestra FS Podkuca - 4. 7. 2019  
 

Mladi glasbeniki navdušili z ljudskimi vižami

V decembru 2018 smo pri FS Podkuca imeli avdicijo mladih glasbenikov, ki so se želeli pridružiti orkestru folklorne skupine. Deset mladih godcev je v januarju začelo obiskovati vaje. Do prvega nastopa jih je vztrajalo osem. Svoj prvi nastop so imeli v ponedeljek, 17. 6. 2019, ob 20.00 v cerkvi sv. Petra v Naklem. Na koncertu mladih pevk ljudskih pesmi in orkestra FS Podkuca z gosti GŠ Kranj je orkester premierno zaigral štiri ljudske viže, ki jih je samo za njih priredil njihov mentor Klemen Bojanovič.

Mlade pevke ljudskih pesmi FS Podkuca, Eva Eržen, Ema Šparovec, Zala Jelenc, Ema Burja, Maja Jarc, Lara Celar, Hana Jelenc in Sara Žnidar, so v treh sklopih zapele osem ljudskih pesmi. Prvi sklop so bile pripovedne pesmi: Dete očka vpraša in Smrt čevljarjeve ljubice, drugi sklop nabožne pesmi: Tri rožice, Marija bi rada na ohcet šla, leži, leži ravno polje in tretji sklop pesmi o naravi: Rožica, Pojte, pojte drobne ptice, Prišla bo pomlad.

 Lara, Eva, Ema in Žan so bili pripravljeni nastopiti tudi kot solisti oz. v komorni zasedbi s prijatelji iz glasbene šole Kranj.

Lara Celar je zaigrala na orgle, V. Lűbeck: Preludij in fuga v F – duru, njena mentorica v GŠ Kranj je gospa Barbara Pibernik.

Eva Eržen je na violino zaigrala Staro francosko, P. Ilič Čajkovskega. Njena mentorica je gospa Barbara Snedec. Na klavianovi jo je spremljala Lara Celar pod mentorstvom gospe Anice Avsec.

Ema Burja je v komorni zasedbi na flavto zaigrala skladbo, Alfija Kabilja: Potujoča Flavta – Jeruzalem. Njena mentorica je gospa Maja Gostič. Spremljala jo je prijateljica Lara Burjek, pod mentorstvom Jasmine Pogačnik.

Komorna zasedba GŠ Kranj pod vodstvom Maje Hribernik Pestner je zaigrala dve skladbi Salvador Sobral: Amar Pelos Dois  (portugalska evrovizijska pesem iz 2017) in Songs from a Secret Garden.

Priredbi obeh skladb za to komorno skupino je napisal znani glasbenik Oto Pestner.

V komorni zasedbi so igrali:  Žan Eržen – harmonika, Lara Bogataj – violina, Tjaša Rauter – violina

Aljaž Štempihar – kitara, Martin Frelon – kontrabas in Eva Gorjanc – klavir.

Orkester FS Podkuca je nastopil tudi v nedeljo, 23. 6. 2019, ob 20.00 na Golem pri Igu na koncertu ŽPZ ob državni proslavi. Ponovno so navdušili publiko. V ponedeljek, 24. 6. 2019, so 3 skladbe zaigrali še na šolski proslavi in se tako predstavili učiteljskemu zboru in vsem učencem OŠ Naklo. Aplavz po nastopu zadnje viže je povedal, da so jih odlično sprejeli.

Orkester in njihov mentor  s svojimi priredbami ljudskih viž je prvi v Sloveniji, ki poskuša pritegniti druge mlade k poslušanju, igranju poustvarjanju in ustvarjanju ljudskih viž na nekoliko drugačen način. Ideja za orkester se je porodila kot rezultat lanske raziskovalne naloge Laure Falle in Žana Eržena Od polke do tange.

Vsi, ki bi se želeli pridružiti orkestru vabljeni na vaje v septembru.

Slike so z nedeljskega nastopa na Golem (arhiv Eržen) in s ponedeljkovega koncerta (arhiv J. Legat).

 Zvočni posnetki so bili predvajani na Radiu Ognjišče v ponedeljek, 17. 7. 2019 ob 21.00. Posnetku lahko prisluhnete na https://avdio.ognjisce.si/oddaja/pzgz_2019_07_15_Z_glasbo_v_pocitnice

     
 
 
     
  Galerija slik  
 
 
 
     
   
 
OŠ Naklo
 
 
domov | šola | dogodki | pouk | učenci | starši | zaposleni | vrtec