dogodki  
  hitre povezave  
  vizitka
  govorilne ure
  urniki
  šolski zvonec
  publikacija - LDN šole
  dokumenti
  spletne povezave  
  Spletna učilnica Moodle
Twitter @OsNaklo
  šolsko glasilo Kapljice
Zgodovina - 2. svet. vojna
Ministrstvo za šolstvo
Občina Naklo
Državni izpitni center
  Učiteljska.net
  Zmaga - spletno učenje
  Spletni slovar PONS
  Zgodilo se je  
 
Kultura
 
  Sedmošolci spoznali tenreka - 15. 11. 2019  
 

V torek, 12. 11. 2019, smo se učenci 7. razreda odpravili v Ljubljanski živalski vrt.

Naš naravoslovni dan je bil sestavljen iz treh delov: ogled dela živalskega vrta, spoznavanje živali, prepoznavanje živali po dlaki, lobanji in krempljih.

Začelo se je tako, da smo se razdelili po razredih. Najprej smo si ogledali šimpanze. Izvedeli smo, kako živijo v naravi, da so na srednji stopnji ogroženosti in da je njihova najstarejša šimpanzinja Mojca stara kar 45 let. Videli smo, kako plezajo in pijejo iz plastenke za vodo. Zelo zanimivo je bilo slišati, da imajo v plastenki čaj in da je njihova čeljust močna in poudarjena kot pri ljudeh v prazgodovini. Prišli smo do notranjosti, kjer smo videli tudi ostale opice te vrste. Najmlajša Leona je plezala in skakala iz ene na drugo vrv. Kmalu smo pot nadaljevali po hribu navzgor. Prišli smo do zveri. Na desni je bila ograda medvedov, na levi pa volkov. Vodička nam je povedala nekaj besed o njih, da so v Sloveniji oboji zelo ogroženi.

Po malici smo odšli v prostor, kjer smo spoznavali živali. Prva žival, ki jo je vodnica prinesla, je bila grlica ali ptica smejalka. Vsi smo jo držali na roki in jo pobožali. Opazili smo, da je njeno perje srednje toplo, njene noge pa kar tople. Izvedeli smo, da je to zaradi perja, ker zadržuje toploto. Vodička jo je odnesla in prinesla drugo žival. To je bil ameriški sivi gož.  Pobožali smo ga na obeh straneh, nekateri so si ga dali celo okrog vratu. Na eni strani je imel luske in njegova koža je bila topla, suha in gladka. Na drugi strani pa so bile luske na otip drugačne: suhe in tople. Naslednja žival, ki smo jo spoznali, je bil ptičji pajek po imenu Lady.  Vodička nam je povedala nekaj o njej, nato pa so ga nekateri tudi pobožali. Ptičji pajek je pajek z dlako in večje velikosti. Izvedeli smo, kako pokaže znake, dokler ne piči.  Ostalo nam je še nekaj časa, zato smo spoznali še žival, podobno ježu, vendar je v sorodu s slonom. Imenuje se tenrek. Ima bodice, vendar drugačne kot jež. Lahko ga božamo tudi po bodicah.

Hoteli smo si ogledati trening morskih levov, vendar je odpadel. Zaradi tega smo si leva samo pogledali. V spodnjem prostoru smo videli, kako sta se igrala in se zaletavala drug v drugega. Videli smo, kako sta skočila v vodo in kako sta plavala po njunem prostoru do nas in na drugo stran, vmes pa še malo pod njun predor.

Nazadnje smo odšli še v sobo, v kateri so bile kože, lobanje, kremplji, odtisi živalskih stopinj … Imeli smo čas, da si jih pogledamo in skušamo ugotoviti, kaj je od katere živali. Kasneje smo vse predmete spoznali. Vodnica nam je razložila, kaj so predmeti, od katere živali, kje in kako so ga dobili. Opazili smo, da so nekatere živali imele mehkejšo in gostejšo dlako kot druge. Spet smo dobili čas za ogled predmetov, tokrat smo bili nanje bolj pozorni.

Tako se je naš zelo zanimiv naravoslovni dan končal. Vsi smo se naučili nekaj novega in zanimivega. Vsi smo živalski vrt kljub dežju zapustili z lepimi vtisi.

Besedilo in fotografije: Kaja Bizjak Savovič, 7. B



     
 
 
     
  Galerija slik  
 
     
 
     
   
 
OŠ Naklo
 
 
domov | šola | dogodki | pouk | učenci | starši | zaposleni | vrtec