dogodki  
  hitre povezave  
  vizitka
  govorilne ure
  urniki
  šolski zvonec
  publikacija - LDN šole
  dokumenti
  spletne povezave  
  Spletna učilnica Moodle
Twitter @OsNaklo
  šolsko glasilo Kapljice
Zgodovina - 2. svet. vojna
Ministrstvo za šolstvo
Občina Naklo
Državni izpitni center
  Učiteljska.net
  Zmaga - spletno učenje
  Spletni slovar PONS
  Zgodilo se je  
 
3. triletje
 
  Babuška ali matrjoška? - 29. 5. 2020  
 

Babuška ali matrjoška? Бабушка или матрёшка?

Lutka oziroma spominek babuška ali matrjoška prihaja iz Rusije. To je lutka, ki v sebi skriva enake lutke samo, da so ena manjša od druge in ena v drugi. Obliko ji je dala figurica budističnega modreca Fukuruma, ki so jo v Rusijo prinesli konec 19. st. z enega od japonskih otokov. V Rusiji ji pravijo »matrjoška«, v Sloveniji pa se jo pozna pod imenom »babuška«. Prva babuška je bila osem delna in predstavlja velik del ruske kulture. Znotraj velike deklice se je skrival manjši deček in tako dalje – vrstili so se dečki in deklice, najmanjša pa je bila nedeljiva, bila je babuška otročiček.

Od kod pa pravzaprav izvira beseda matrjoška? Nekateri ruski zgodovinarji so prepričani, da ime izhaja iz enega najbolj priljubljenih in razširjenih ruskih imen: Maša, Manja ipd. Spet drugi trdijo, da izhaja iz ruskega ženskega imena Matrjona, v osnovi katerega lahko najdemo latinsko besedo »mati«. Sčasoma se je ime posplošilo in začelo označevati prekrasno ročno poslikan leseni izdelek. In še danes matrjoška ostaja simbol materinstva, ljubezni, plodnosti, ženske sreče in družinskega blagostanja.

 

Torej odgovor na vprašanje: Babuška ali matrjoška? je »matrjoška«.

 

Jaka Grabec

 

Matrjoške so narisali učenci in učenke izbirnega predmeta ruščina: Ivana Vita Kokalj, Lenka Konjar, Justin Legat. Eva Ošaben, Ela Zupin, Živa Rakovec, Gaja Lešnjak, Jaka Grabec in Katarina Poklukar.

     
 
 
     
  Galerija slik  
 
 
 
     
   
 
OŠ Naklo
 
 
domov | šola | dogodki | pouk | učenci | starši | zaposleni | vrtec