učenci  
 
 
 
 
 
  projekti  
  kotički učiteljev  
  hitre povezave  
  vizitka
  govorilne ure
  urniki
  šolski zvonec
  publikacija - LDN šole
  dokumenti
  spletne povezave  
  Spletna učilnica Moodle
Twitter @OsNaklo
  šolsko glasilo Kapljice
Zgodovina - 2. svet. vojna
Ministrstvo za šolstvo
Občina Naklo
Državni izpitni center
  Učiteljska.net
  Zmaga - spletno učenje
  Spletni slovar PONS
  Projekti  
   
  Delavnica  
 

V četrtek, 26. maja, smo učenci osmih razredov, ki obiskujemo tretji nivo angleščine, prvo in drugo uro odšli v učilnico zgodovine. Tam smo se učili o judaizmu na Slovenskem. Ga. Nadja nam je pokazala veliko stvari. Kot naprimer svečnik, ki je značilen za Jude in se nahaja v vsaki judovski cerkvi. Pokazala nam je tudi Davidovo zvezdo, le da je bila ta iz porcelana. Povedala nam je tudi, da je Davidova zvezda simbol judovske cerkve.

Za začetek je imela pripravljena dva plakata. Na prvem smo obravnavali, zakaj naj pozabimo ali pa se spominjamo tega kar se je dogajalo v 2. svetovni vojni. Na drugem plakatu pa smo govorili o judaizmu. Ga. Nadja nas je vprašala, na kaj vse pomislimo, ko slišimo besedo judaizem. Pomislili smo na rumeno zvezdo, posebne pričeske, črna oblačila, klobuk, judovske šole, da v času, ko je bil Hitler na oblasti niso smeli na javna mesta- parke, javna koplaišča, v kino... ter so zapirali židovske trgovine, podjetja...

Kasneje smo se razdelili v skupine po tri. Vsaka skupina je dobila besedilo o Judih na Slovenskem, ki so preživeli 2. svetovno vojno. Na tablo nam je projecirala vprašanja, na katera smo morali odgovoriti. Medtem, ko smo odgovarjali nam je ga. Nadja kazala slike od preživelih Judov in njihove družine. Od takrat, ko so bili še čisto majhni in pa vse do danes. Ker smo bili že v skupinah, nam je razdelila še različne slike. Na listih so bili natisnjeni plakati nacistične stranke. Ugotoviti smo morali, kaj je pisalo zraven slike, saj je bilo besedilo odrezano. Obe uri smo se pogovarjali v angleščini. Čisto na koncu smo gospe Nadji podarili sliko, ki jo je narisal eden od naših učencev.

Zelo nam je bilo všeč. Všeč nam je bilo to, da nam je ga. Nadja pokazala veliko predmetov. Ker je bilo veliko čudnih besed, ki jih nismo razumeli nam je razložila vsako posebej. Vmes pa si jo lahko tudi kaj vprašal, če nisi razumel. Vsem pa je bilo tudi zelo všeč, kako dobro je ga. Nadja govorila angleško ter malo tudi slovensko.

We liked it very much. We also liked that Mrs. Nadja showed us a lot of things. Because there were very hard words to understand Mrs. Nadja explained each word to us. In beetwen we could also ask her a question if we couldn't understand her. We also found it interesting that Mrs. Nadja could talk very well English and also a little bit of Slovene.

Prispevek pripravili: Milena Šokčević in Nina Alscher, 8.c  

     
 
 
     
  Galerija slik  
 
     
 
     
   
 
OŠ Naklo
 
 
domov | šola | dogodki | pouk | učenci | starši | zaposleni | vrtec