učenci  
 
 
 
 
 
  projekti  
  kotički učiteljev  
  hitre povezave  
  vizitka
  govorilne ure
  urniki
  šolski zvonec
  publikacija - LDN šole
  dokumenti
  spletne povezave  
  Spletna učilnica Moodle
Twitter @OsNaklo
  šolsko glasilo Kapljice
Zgodovina - 2. svet. vojna
Ministrstvo za šolstvo
Občina Naklo
Državni izpitni center
  Učiteljska.net
  Zmaga - spletno učenje
  Spletni slovar PONS
  Projekti  
   
  Življenje Ane Frank  
 
Ana Frank se je rodila 12. junija, leta 1929, v židovski družini. Njeno otroštvo je bilo brezskrbno vse do trenutka velike finančne krize in nastopa nove oblasti, ki je krivca za novonastale  težave videla v židih.

Pred vse večjimi pritiski oblastnikov je Anina družina prebegnila na Nizozemsko. Za žide je bilo življenje tam sprva lagodno, kasneje pa so jih vse bolj omejevali: nakupovali so lahko le ob določenih urah, niso se smeli voziti s kolesi, s tramvajem ipd. Od ostalih so se naposled ločili tudi na videz – prišite šestokrake rumene Davidove zvezde so že na daleč povedale vse o njihovih koreninah. Skrajno grožnjo pa so predstavljali vse številčnejši pozivi v delovna taborišča. Ko je poziv prejela tudi Anina sestra, je oče odločil, da jih pred kruto usodo lahko reši le eno – skrivališče.

Družina je vzela najnujnejše stvari in se zatekla v stavbo podjetja, v katerem je bil zaposlen oče. To poslopje je bil ves njihov svet, kar so ga lahko doživeli v dobrih dveh letih skrivanja. Težki življenjski pogoji so med člani Anine družine in še štirimi drugimi sostanovalci izzvali številna nesoglasja, pred katerimi sta Ana in vrstnik Peter prebegnila v svet romantične mladostne zaljubljenosti.

Ana je v svoj dnevnik zadnjič pisala 1. avgusta 1944. Tri dni kasneje so nacisti vdrli v skrivališče in vse aretirali. Skrivališče je bilo izdano In preiskano do temeljev. Toda Anin dnevnik je obstal in po zaslugi Aninega očeta uzrl luč sveta tudi v knjižni izdaji. Njegova izdaja je tako prerasla Anine najbolj skrite želje – postal je svojevrsten dokument izjemno krutega poglavja človeške zgodovine.

Zadnji vlak z Nizozemske v Auschwitz na Poljskem je odpeljal 3. septembra 1944. Na njem je bilo tudi osem skritih iz zadnjega dela hiše. Iz Auschwitza so jih kasneje prepeljali v druga taborišča smrti, v katerih so zaradi lakote in izčrpanosti vsi razen Aninega očeta umrli. Ana le dva meseca pred koncem vojne.

pripravil: Andrej Novinec
     
 
 
     
  Galerija slik  
 
       
 
     
   
 
OŠ Naklo
 
 
domov | šola | dogodki | pouk | učenci | starši | zaposleni | vrtec