učenci  
 
 
 
 
 
  projekti  
  kotički učiteljev  
  hitre povezave  
  vizitka
  govorilne ure
  urniki
  šolski zvonec
  publikacija - LDN šole
  dokumenti
  spletne povezave  
  Spletna učilnica Moodle
Twitter @OsNaklo
  šolsko glasilo Kapljice
Zgodovina - 2. svet. vojna
Ministrstvo za šolstvo
Občina Naklo
Državni izpitni center
  Učiteljska.net
  Zmaga - spletno učenje
  Spletni slovar PONS
  Projekti  
   
  Kako postati ozaveščen potrošnik?  
 

V sredo, 31. 5. 2017, je na naši šoli potekal tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda na temo Vzgoja potrošnika.


Šestošolci smo začeli prvo uro ali preduro in imeli po razredih različne aktivnosti. Odpravili smo se v naklanski zbirni center, kjer smo si ogledali, kako se v naši občini ločuje odpadke in kam gredo naprej v predelavo. Ko smo se vrnili, smo imeli v tehniški učilnici pogovor o tem, kam gredo odpadki, in si ogledali tudi ekološki otok zraven naše šole. Ugotovili smo, da odpadne baterije, žarnice, tonerje in kartuše lahko oddamo tudi v knjigovodstvo šole. Dve šolski uri pa smo tudi sami reciklirali in iz odpadnega tetrapaka in z nekaj ročnih spretnosti izdelali lepe in uporabne denarnice. Bilo je zabavno in izvedli smo veliko novega o odpadkih.


Sedmošolci smo se zbrali ob 8.20 in pričeli s pogovorom o sladkih pijačah in hrani ter o tem, koliko sladkorja zaužijemo na dan. Po pogovoru smo si ogledali še kratko predstavitev in filmček na to temo. Ugotovili smo, da je bolj zdravo, če hrano pripraviš sam, kot da ješ predpripravljeno. Nato smo na tablici vnesli podatke o embalaži (sladkor, sol, maščobe ...) v neko razpredelnico, ki nam je pokazala, ali je vsebina v tej embalaži zdrava ali ne. Največ je bilo nezdrave hrane, kar je na tablici pokazala rdeča barva. Po malici smo odšli vsak s svojo skupino na delavnico. Nekateri so pripravljali v gospodinjski učilnici sladice brez dodanega sladkorja, nekateri so odgovorili na vprašanja, koliko sladkorja pojemo, tretja skupina pa je odgovorila na vprašanje, koliko sladkorja je v sladkih pijačah. Pred koncem dneva smo imeli predstavitve in pokušino sladic. Ugotovili smo, da so sladice brez dodanega sladkorja zelo dobre in pa tudi bolj zdrave. Sedaj bomo učenci tudi bolj pazili na sladkor,saj smo videli, kako nevaren je lahko.


Učenci 8. razredov smo se naučili veliko novih stvari o nakupovanju. Imeli smo štiri različne delavnice: kje najti informacije o izdelkih, kakšne trike uporabljajo nakupovalni centri, kako varneje kupovati prek interneta in še o tem, kaj mi mislimo o nekaterih stvareh, povezanih z denarjem. Delavnice so bile zanimive in tudi poučne, sicer smo nekatere stvari že vedeli že od prej, a smo se poleg teh naučili še mnogo novosti.


Učenci devetih razredov smo s dejavnostmi začeli ob 8.30, ko smo na šolskem dvorišču in okolici šole pobirali smeti, pometali in opravljali podobna vrtnarska dela. Po malici smo se z avtobusom odpravili na Brdo pri Kranju, kjer nas je prijazni vodič Miha najprej povabil v hotel Brdo, kjer smo si ogledali kratko predstavitev parka in lovišča. Nato smo se usedli nazaj v avtobus in se nekaj časa peljali po območju lovišča ter opazovali naravo. Ko smo se ustavili, smo se peš odpravili po lovišču, mimo jezer in koč, med pohodom pa nam je vodič razlagal tudi o živalih, rastlinah in jezerih lovišča. Polni novih izkušenj in znanj smo se okoli 13. ure odpravili nazaj proti šoli.


Maja Jarc, 6. a, Gaja Dobravec, 7. a, Nik Jošt, 8. b, Jerca Gril, 9. a

Foto: Zala Gros Gantar, 6. a, Gaja Dobravec, 7. a

     
  Priloge  
 
Priloga 1
 
 
 
     
   
 
OŠ Naklo
 
 
domov | šola | dogodki | pouk | učenci | starši | zaposleni | vrtec